Bij de lokale bakker je brood afrekenen met je smartwatch? Of na het tanken betalen met je telefoon? Tegenwoordig laten we onze pinpas een stuk vaker in de portemonnee en betalen we met onze zogenaamde wearables. Hartstikke makkelijk en effectief, want je hebt geen pinpas meer nodig om te kopen wat je wilt! Goede uitvinding, maar hoe werkt dat nou precies en is dat wel veilig?
In 2014 konden we voor het eerst betalen zonder onze pinpas in een pinautomaat te steken. Dankzij een NFC-chip die sinds dat jaar op je bankpas werd geplaatst, kon je een betaling voldoen door je pas een aantal centimeter van de pinautomaat te houden. Aan dat contactloos betalen moesten we wel even wennen, want was dat wel zo veilig? Vijf jaar later zijn we helemaal gewend aan deze nieuwe betaalmethode. Inmiddels zijn we ruim 5 miljard contactloze betalingen verder; zo registreerde Betaalvereniging Nederland op 25 maart 2019.
Wanneer je om je heen kijkt, zie je steeds meer mensen met een smartwatch. Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 4,1 miljoen Nederlanders tijdens het sporten gebruik maken van een sporthorloge. Maar niet alleen tijdens het sporten is de smartwatch populair. Dankzij alle mogelijkheden die erop zitten, hebben veel mensen het horloge dagelijks om. Supermakkelijk! En nu een nieuwe functie: contactloos betalen! Het werkt met dezelfde techniek als bij je huidige pinpas, via de NFC-chip die in het horloge zit. Naast het feit dat je nu met je smartwatch of telefoon contactloos kunt betalen, zijn er ook talloze andere apparaten waarmee dit kan. Dit noemen we wearables: je hebt geen pasje meer nodig en je draagt het bij je. De enige voorwaarde is dat deze apparaten voorzien moeten zijn van een NFC-chip. [embed]https://youtu.be/q3qELUTFuCg[/embed]
Voordat je kunt betalen met je smartwatch, moet je de digitale kopie van je pinpas installeren op het horloge. Dit kan via de betaal-app van je smartwatch. Garmin-toestellen die deze functie ondersteunen hebben bijvoorbeeld Garmin Pay, Fitbit werkt met Fitbit Pay en de Apple Watch heeft Apple Pay. Zodra de digitale pas op je smartwatch is geactiveerd, kun je betalen met je smartwatch. Betalen met je smartwatch of telefoon is niet minder veilig dan betalen met je pinpas. Want ook bij deze betaalmethode moet je bij bedragen van boven de 25 euro je pincode invoeren. Dit doe je op het scherm van het horloge of via de betaalterminal.
Steeds meer banken bieden je de mogelijkheid om te betalen met je smartwatch. De enige voorwaarde is dat de wearable hiervoor geschikt is. Inmiddels kun je onder andere bij de Rabobank, ABN Amro, ING Bank en SNS Bank betalen met een smartwatch. Wil je weten of jouw bank ook mobiel betalen ondersteunt? Check dat dan even op de website van je bank!Hoe betaal jij je brood bij de lokale bakker of de rekening van het tanken? Contant, met de pinpas of contactloos met bijvoorbeeld je telefoon of smartwatch?
Met onze beoordeling van 9.4/10 is Pintip al jarenlang de hoogst gewaardeerde pinleverancier van Nederland.