Pinnen: Een Kijkje in de Wereld van Betaalpassen en Geldautomaten
Of je nu een kop koffie afrekent, je boodschappen doet of een nieuwe gadget koopt, pinnen is een essentieel onderdeel van ons dagelijks leven. Maar hoe vaak sta je er eigenlijk bij stil wat pinnen precies is, waar het vandaan komt en hoe het zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld? Tijd om daar eens in te duiken! Pak je pinpas erbij (of niet, want dit artikel is gratis) en lees mee!
Wat betekent PIN eigenlijk?
Laten we beginnen met een simpele vraag: waar staat de P in PIN voor? Het staat voor Persoonlijk Identificatie Nummer. Dit getal, vaak je geheime code, is jouw sleutel tot veilig betalen met een betaalpas. Zonder die code zou het een stuk lastiger zijn om je aankopen af te rekenen.
Hoe lang kunnen we al pinnen?
Het klinkt misschien gek, maar we pinnen eigenlijk nog niet zo lang. Sinds 1988 is het mogelijk om met een betaalpas te betalen in Nederland. Inmiddels kunnen we ons geen wereld meer voorstellen zonder die handige pasjes waarmee je met een simpele pincode vrijwel alles kunt afrekenen.
Hoeveel pinnen we?
In 2022 hebben we met z'n allen maar liefst 5,3 miljard aankopen afgerekend via pinbetalingen. Dat is een stijging van 17% ten opzichte van 2021, toen het nog 4,5 miljard was. En als je denkt dat het alleen om aantallen gaat: het totale bedrag dat we in 2022 hebben gepind, kwam uit op een indrukwekkende 138 miljard euro. Dat is 12% meer dan de 123 miljard euro in 2021. Kortom, pinnen wordt steeds populairder!
Wie heeft pinnen uitgevonden?
De oorsprong van pinnen begint bij de geldautomaat. De eerste elektronische geldautomaat werd ontwikkeld door de firma De La Rue in Engeland en op 26 juni 1967 geplaatst in Noord-Londen bij een Barclays-bank. Het brein achter deze uitvinding? De Engelsman John Shepherd-Barron. Hij liet zich inspireren door automaten die chocoladerepen uitdeelden. Stel je voor: zonder zijn zoetekauw-inspiratie hadden we misschien nog steeds in de rij gestaan bij de bank!
De pinpas: een slimme uitvinding
De pinpas zelf is ook een mooi verhaal. Het idee om betalingen te doen met een plastic pasje werd meer dan 50 jaar geleden werkelijkheid. Het concept kwam ook van John Shepherd-Barron, die mogelijkheden zag om het gebruik van contant geld te verminderen. Zijn idee heeft de manier waarop we betalen volledig veranderd.
Kunnen winkeliers pinnen weigeren?
Wist je dat winkeliers niet verplicht zijn om alle betaalmethoden te accepteren? Ze mogen bijvoorbeeld contant geld, pinpassen of creditcards weigeren. De voorwaarde is wel dat ze dit duidelijk aangeven, bijvoorbeeld met raamstickers of bordjes bij de kassa. Dus mocht je ooit voor een gesloten deur staan omdat je alleen contant wilt betalen: nu weet je waarom.
Leven met alleen een pinpas: kan dat?
Voor velen van ons is een pinpas onmisbaar. Zeker als je een debitcard gebruikt, weet je zeker dat je alleen het geld uitgeeft dat daadwerkelijk op je rekening staat. Geen risico op rood staan, en alles overzichtelijk. Toch is het handig om af en toe wat contant geld bij de hand te hebben voor noodgevallen. Maar eerlijk is eerlijk: met een pinpas kom je al een heel eind.
Grappige weetjes over pinnen
Conclusie
Van de uitvinding van de geldautomaat tot de miljoenen pintransacties per dag: pinnen is niet meer weg te denken uit ons leven. Het heeft ons betalingssysteem sneller, veiliger en makkelijker gemaakt. Dus de volgende keer dat je je pincode intoetst, kun je even terugdenken aan het verhaal achter dit alledaagse gemak. Wie weet inspireer je iemand met deze leuke weetjes bij de kassa!
Met onze beoordeling van 9.4/10 is Pintip al jarenlang de hoogst gewaardeerde pinleverancier van Nederland.