Contactloos betalen in Nederland is officieel mogelijk. ING activeerde de functionaliteit als eerste Nederlandse bank op ruim 3 miljoen uitgegeven betaalpassen en de andere banken volgen. Zal contactloos betalen zonder een pincode in te hoeven toetsen snel verweven zijn in onze betaalgewoonten of zal het zo'n vaart niet lopen?
Eind vorig jaar werd in Leiden de proef mobiel betalen gehouden. Uit het onderzoek onder 1000 consumenten en 180 ondernemers kwam een aantal voordelen naar boven:
Banken zetten vol in op contactloos betalen. Toch wordt de doorbraak van Near Field Communication (NFC) nu al bijna tien jaar vertraagd. Wat zijn de tegens?
Retailers zien de noodzaak er niet van in om NFC aan te bieden omdat de behoefte niet leeft bij de consument. De consument daarentegen kan nergens contactloos betalen omdat de nieuwe betaalvariant weinig wordt aangeboden. Een typisch kip-en-ei-verhaal.
In andere rijke West-Europese landen als Duitsland, Frankrijk en in mindere mate Engeland komt contactloos betalen moeilijk van de grond.LandNFC-kaartenNFC-transactiesAutomaten met NFCDuitsland2 miljoenonbekendEnkele duizendenEngeland30 miljoen9 miljoen300 duizendFrankrijk8 miljoen370 duizendonbekendTurkije6,3 miljoen670 duizendonbekendPolen10,1 miljoen13,7 miljoen140 duizendResultaten over juli 2013. Bron: EtrailTrends, 02-2014.
Alleen in Polen lijkt NFC van de grond te komen. Volgens ING slaat NFC ook aan in Tsjechië. Het is opmerkelijk te noemen dat deze innovatie vooral in deze voormalige Oostbloklanden wordt omarmd. In tegenstelling tot bovengenoemde West-Europese landen: in deze landen -waarin de betalingsinfrastructuur doorgaans al goed is ontwikkeld- wordt terughoudender gereageerd op de nieuwe betaalvorm.Zo betalen Duitsers kleine bedragen graag met cash en speelt in Frankrijk de betaalcheque nog een prominente rol. Ook Nederlandse consumenten en retailers veranderen hun betaalgedrag niet van de ene op de andere dag.
In Nederland staan op dit moment 300 duizend pinautomaten. Zo'n 30 duizend (10%) daarvan ondersteunt contactloos betalen. Wil NFC gemeengoed worden dan is hier nog een flinke stap te maken.
ING en ABN Amro leveren passen met NFC-chip. Rabobank zet in op smartphones met NFC en NFC-stickers. Mobiel besturingssysteem Android ondersteunt NFC. Apple, producent van o.a. de iPhone -met besturingssysteem iOS- echter niet. Klanten van de Rabobank die contactloos willen betalen en een iPhone bezitten moeten het doen met een NFC-sticker op hun telefoon.
De voorwaarde voor een succesvolle implementatie van contactloos betalen is dat op voldoende plaatsen de mogelijkheid wordt geboden. Tijdens de proef in Leiden werd deze situatie kunstmatig gecreëerd. Deelnemers waren zich namelijk goed bewust van de mogelijkheid om contactloos af te kunnen rekenen. Het blijft dus de vraag of met de positieve resultaten uit het onderzoek iets is te zeggen over de implementatie en acceptatie van NFC in de rest van Nederland.
Zolang de grote Nederlandse retailers hun betaalterminals niet NFC-klaar maken, vermoed ik dat contactloos betalen stroef op gang zal komen. Het kip en ei probleem zal dan blijven voortduren. Consumenten kunnen de dienst niet gebruiken vanwege te weinig beschikbare NFC-automaten, en retailers zien op hun beurt de noodzaak er niet van in om automaten te upgraden of vervangen. Wanneer 'we' deze afwachtende houding blijven innemen kan er gerust nog een aantal 'NFC-loze' jaren aan vastgeplakt worden.
Wat denkt u? Zal contactloos betalen de komende jaren net zo inburgeren als het reguliere pinnen of komt het evenals voorgaande jaren niet van de grond? Laat het ons hieronder weten en plaats een reactie!
Met onze beoordeling van 9.4/10 is Pintip al jarenlang de hoogst gewaardeerde pinleverancier van Nederland.