Binnen vier jaar moet het gebruikelijker zijn om te betalen met de pinpas dan met contanten. Dit staat beschreven in het nieuwe convenant betalingsverkeer dat recentelijk is ondertekend door winkeliers, horecaondernemers, pomphouders en banken. De partijen stellen dat betalen met pin voor klanten en ondernemers veiliger is dan betalen met cash geld. Hoe zal zich dit de komende tijd ontwikkelen?Vooral het verder uitrollen van contactloos betalen moet helpen bij het verder uitbannen van cash geld. Momenteel vindt 60% van alle transacties nog plaats met munten en briefgeld. Bij betalingen onder de 10 euro is dat zelfs driekwart.
Verder is afgesproken dat het aantal pinstoringen moet afnemen en dat de kosten voor het betalingsverkeer laag blijven. Twee aspecten die ondernemers ongetwijfeld goed in de oren klinken. In de komende jaren worden deze plannen verder uitgewerkt.De Nederlandse Vereniging van Banken en de eerder genoemde ondernemersverenigingen tekenden het nieuwe convenant woensdag in het bijzijn van minister van Financiën, Jeroen Dijsselbloem. Het vorige convenant werd in 2005 getekend. Nog voordat de leus 'Klein bedrag? Pinnen mag!' in het leven werd geroepen (2009) werd al gestreefd naar meer pinbetalingen bij kleine bedragen.
Tot nu toe verloopt de uitrol van contactloos betalen in een traag tempo. De grote massa heeft de nieuwe manier van betalen nog niet omarmt, waardoor van een 'domino-effect' nog lang geen sprake lijkt.
Wat denkt u, zal deze manier van betalen binnen enkele jaren de overhand krijgen? Of blijven en willen we vooral met cash betalen? Laat het ons weten door hieronder een reactie te plaatsen.
Met onze beoordeling van 9.4/10 is Pintip al jarenlang de hoogst gewaardeerde pinleverancier van Nederland.