Door weer en wind zie je ze lopen: collectanten die geld inzamelen voor goede doelen.
Collecteren is ontzettend dankbaar werk. Uit onderzoek van Stichting Collecteplan blijkt dat maar liefst 72% van de Nederlanders bereid is een bijdrage te doen aan de collectant. Deze bijdrages zijn eenmalig, anoniem en zonder verdere verplichtingen. Maar de hoogte van die bijdrages is in veel gemeenten afhankelijk van de hoeveelheid contant geld die we in huis hebben. Vandaag de dag krijgen collectanten steeds vaker te horen: ‘Sorry, ik heb geen contant geld in huis.’
Dat mensen steeds minder contant geld in huis hebben, is de reden dat er in 2009 experimenten zijn gedaan met een mobiele pinautomaat. Het concept daarvan is erg simpel: collectanten krijgen een kleine, mobiele pinautomaat mee waarmee mensen gemakkelijk contactloos kunnen betalen via de NFC-chip. Wij Nederlanders zijn gek op digitale en elektronische betaalmethoden. Zo blijkt uit cijfers dat we in 2017 meer pinbetalingen hebben verricht dan contante betalingen.
Geld inzamelen met een mobiele pinautomaat is dus het nieuwe collecteren. Maar waarom is dat zo? Allereerst levert het goede doelen meer geld op dan wanneer mensen alleen contant geld kunnen geven. Dit blijkt uit een onderzoek naar aanleiding van het experiment dat in 2009 is uitgevoerd. Tijdens dit experiment met mobiele pinautomaten waren de gepinde bedragen hoger dan de bedragen die mensen anders gemiddeld aan contant geld geven. Mensen die geld in de collectebus doen, zeggen blij te zijn met de optie om te pinnen. Zij willen namelijk wel geven, maar krijgen daar niet altijd de kans voor. Ook collectanten zijn blij met de mobiele pinautomaten. Zij worden niet meer afgescheept met de smoes dat bewoners geen geld in huis hebben, waardoor zij veel meer geld kunnen ophalen voor het goede doel. Ten slotte voelen collectanten zich een stuk veiliger doordat ze met aanschaf van de mobiele pinautomaat niet meer met grote hoeveelheden contant geld over straat hoeven, waardoor de kans op een overval veel kleiner is.
Er is een tijdje discussie geweest of collecteren met een mobiel pinautomaat wel veilig is. Zo waren er vorig jaar in Almelo nepcollectanten actief, waar met name oudere mensen het slachtoffer van zijn geworden. De nepcollectanten verwisselden de pinpas vliegensvlug en keken de pincode af tijdens de betaling. Vervolgens konden ze geld opnemen bij een geldautomaat in de buurt. Hoe kun je dit voorkomen? Vraag de collectant of hij het pinapparaat aan jou geeft en geef je pinpas niet af. Op die manier kun je fraude voorkomen.
Vorig jaar september is er een nieuwe collectebus voor goede doelen ontwikkeld. Als de collectant langskomt kun je aan die collectant contant geld geven, maar je kunt ook met je betaalpas, mobiel of zelfs contactloos geld geven. Na een paar maanden collecteren met deze nieuwe collectebus, blijken de eerste ervaringen positief. Waar de gemiddelde contante donatie € 1,50 is, is de gemiddelde pindonatie € 3,75. De collectebus kan alleen worden ingezet door goede doelen met een CBF-keurmerk, maar andere goede doelen kunnen gebruik maken van de mobiele pinautomaat. We willen toch allemaal ons steentje bijdragen aan een betere wereld? De mobiele pinautomaat is een uitkomst voor de gever en de collectant, maar vooral voor het goede doel waar het geld naartoe gaat.
Met onze beoordeling van 9.4/10 is Pintip al jarenlang de hoogst gewaardeerde pinleverancier van Nederland.