Als het gaat om contactloze betalingen dan is Nederland binnen Europa het snelst groeiende land. En dat feit is nog indrukwekkender als je bedenkt dat ook de rest van Europa contactloze betalingen omarmt heeft. Zo werden er in januari 2016 in Nederland ruim 263 miljoen betalingen met pin voltooid. Hiervan was bijna 12% contactloos. In januari 2015 was dit nog slechts 1,2%. En van alle pinbetalingen in juni 2017 was ruim 33% contactloos!
Kijk je naar verschillende branches, dan is de horeca echt een koploper. Ruim 70% van alle contactloze betalingen in augustus 2017 werden gedaan in restaurants, cafés en hotels. In de detailhandel zijn het juist de kleinere levensmiddelenwinkels die verantwoordelijk zijn voor betalen zonder de pas te hoeven swipen; slagers, bakkers, slijterijen en groentewinkels namen in diezelfde periode ruim 47% van de contactloze betalingen voor hun rekening. En met 46% zaten supermarkten ze op de hielen.
De groei in contactloos betalen zet ook in 2018 door. Sterker nog, sinds 2017 groeien contactloze betalingen maandelijks met bijna 25%. Dit laat duidelijk zien dat zowel consumenten als ondernemers de snelheid en het gemak van deze (relatief) nieuwe betaalmethode waarderen.
Kortom, contactloos betalen neemt constant in populariteit toe. Het brengt dan ook een hoop gemak voor de consument én verkort de transactietijd, wat weer voordelig uitpakt voor de ondernemer. Een echte win-win situatie dus.
Een ander voordeel van contactloos betalen is dat het ook mogelijk is om dit zonder pinpas te doen. Ook een smartphone, mits voorzien van een NFC-chip, kan hiervoor gebruikt worden. Het goede nieuws? Bijna iedere nieuwe smartphone die tegenwoordig wordt uitgebracht beschikt over zo’n chip. Logisch dus dat de contactloze betalingen met mobiele telefoon ook (hard) aan het groeien zijn. Om met je smartphone te kunnen betalen moet je bank dit als service aanbieden.
Op dit moment zijn er in Nederland ruim 300.000 mensen die met hun smartphone contactloos betalen. Zeker zeven banken geven op dit moment de mogelijkheid om de NFC-chip van een Android telefoon te gebruiken voor betalingen, dit zijn: ING, ABN AMRO, SNS, ASN Bank en RegioBank. Hiervoor is het uiteraard wel nodig dat je de app van de bank installeert op je telefoon. Om klanten te trekken bieden de meeste banken de dienst gratis aan gedurende de eerste maanden. Echter, in veel gevallen wordt hierna een maandelijkse bijdrage van 50 cent gevraagd.
Omdat contactloos betalen met de smartphone nog een stuk gebruiksvriendelijker is dan met een pinpas is er vanuit zowel banken als consumenten een sterke behoefte om dit te laten groeien. Het nadeel is echter dat dit alleen nog met Android telefoons mogelijk is; om contactloos te kunnen betalen met een iPhone is Apple Pay nodig en deze dienst wordt niet aangeboden in Nederland.
Of het nu met een smartphone gaat of met een pinpas, contactloos betalen is populair en groeit enorm. En juist omdat consumenten de technologie omarmen worden ondernemers aangemoedigd om de technologie te implementeren. Het voordeel van pinbetalingen is immers dat er geen of minder contant geld in omloop hoeft te zijn. Dit is een stuk veiliger maar uiteraard ook eenvoudiger om te managen. Of een pinbetaling nu contactloos of ouderwets met de pinpas geschiedt maakt dan eigenlijk niet zo veel uit. Maar wil je het jouw klanten zo makkelijk mogelijk maken om hun betaling via pin te voldoen? Dan is het wel zo slim om ervoor te zorgen dat je contactloze pinbetalingen kan accepteren. Alle pinautomaten van Pintip kunnen NFC-chips lezen, wat het dus mogelijk maakt om contactloze betalingen te accepteren.
Ga mee met de trend van contactloos betalen die ook in 2018 nog flink aan het groeien is en bied je klanten het gemak en de snelheid van deze service aan.
Met onze beoordeling van 9.4/10 is Pintip al jarenlang de hoogst gewaardeerde pinleverancier van Nederland.