Inmiddels is een pinapparaat niet meer weg te denken uit onze samenleving. Overal worden pinapparaten gebruikt; in winkels, op beurzen en tijdens evenementen. Maar waar begint nou eigenlijk de oorsprong van het pinnen? En wat doet een pinapparaat nou precies? In deze blog worden de volgende onderdelen besproken om meer inzicht te krijgen wat een pinapparaat nou precies is:
De oorsprong van het pinapparaat
Pinnen is ontstaan uit de behoefte van verschillende banken en De Nederlandsche Bank om in Nederland gebruik te maken van één algemeen betaalsysteem. In het najaar van 1988 leidde dit tot de oprichting van BeaNet en de allereerste transacties op pinapparaten. Het was pas in mei 1990 dat er veel betaalautomaten werden geïnstalleerd in Nederland. En het groeide snel. Al in 1991 werden er 22,7 miljoen pintransacties gedaan. Naarmate de technologie zich ontwikkelde, kwamen er steeds meer partijen op de markt die investeerden in pinnen, waardoor pinnen inmiddels is uitgegroeid tot belangrijkste betaalmiddel in Nederland. Tegenwoordig worden er dagelijks miljoenen transacties gedaan en dat aantal stijgt nog altijd.
Wat doet een pinapparaat?
Een pinapparaat zorgt ervoor dat u uw klanten een betaalmiddel kunt bieden om producten of diensten af te rekenen. Tijdens een transactie maakt het pinapparaat contact met verschillende platformen om de betaling te bevestigen. Denk hierbij aan verschillende checks zoals: welk betaalmiddel wordt er gebruikt (Maestro, V-Pay etc.), staat er genoeg saldo op de rekening om de betaling te voldoen, op welk aansluitnummer wordt deze transactie gedaan, beveiliging checks etc. Zo controleert het pinapparaat binnen een kleine 1 tot 2 seconden of de betaling naar behoren is verwerkt. Daarnaast is het mogelijk om betalingen van Mastercard en Visa te accepteren, waarbij het proces op een soortgelijke manier verloopt. Dit moet echter wel tijdens de aanvraag bij de bank, CCV of EMS ingediend te worden.
Welke pinapparaten zijn er?
Pinapparaten zijn er in alle soorten en maten. Zo bieden verschillende partijen, waaronder Pintip, pinapparaten aan. Zo kunt u bijvoorbeeld ook een mobiel pinapparaat bij de Rabobank kopen of een pinapparaat bij de ING, maar u kunt bijvoorbeeld geen mobiel pinapparaat bij KNAB kopen. Dit verschilt per partij en per bank. Sommige banken werken ook samen met grote partijen. Andere pin-leveranciers werken weer samen met winkels. Zo kun je zelfs een mobiel pinapparaat bij de Media Markt kopen, namelijk een SumUp mobiel pinapparaat. De kosten voor een mobiel pinapparaat lopen ook zeer uiteen, dit is namelijk zeer afhankelijk van de gebruiksduur en van welke constructie er gebruikgemaakt wordt.
Huren, leasen of kopen van een pinapparaat
Bij veel leveranciers kan er gekozen worden om te huren of te kopen. Pintip biedt daarnaast ook nog de optie leasen aan. Voor korte termijnen wordt er vaak voor een pinautomaat huren gekozen. Enkele voorbeelden hiervan zijn voor bijvoorbeeld beurzen, festivals, carnaval en andere korte feesten en evenementen. Op deze manier blijven de kosten het laagst. Als het gaat om seizoenswerk, waarbij er een pinapparaat voor meerdere maanden gebruikt wordt, kan er gekozen worden voor leasen. Voorbeelden hiervoor zijn vakantieparken, (bloem)kwekerijen en oliebollenkramen. Hierin zijn de maandelijkse kosten lager dan huren, maar hoger dan kopen. Toch kan het in deze situatie het voordeligst zijn om het pinapparaat niet te kopen. Mocht de ondernemer voor onbepaalde tijd een pinapparaat benodigd zijn, valt de keuze al snel op kopen. Dit is eigenlijk bedoeld voor alle situaties waarin de winkelier van plan is om het pinapparaat voor meerdere jaren te gebruiken. De eenmalige investering is hoger, maar de maandelijkse kosten zijn op deze manier het laagst.
Hoe lang gaat een pinautomaat mee?
Aan pinapparaten zit een bepaalde ‘houdbaarheidsdatum’. Pinapparaten moeten namelijk gecertificeerd zijn door Betaalvereniging Nederland om gebruikt te kunnen worden. Zo blijven pinapparaten altijd up-to-date en blijven ze voldoen aan de nieuwste veiligheidsprotocollen. Pinapparaten werken via software die over de loop der jaren kan verouderen. Het kan dan zo zijn dat deze software niet meer goed genoeg is om deze protocollen te ondersteunen, wat resulteert in een pinapparaat dat niet meer aan de nieuwste veiligheid voldoet en dus vervangen dient te worden. Sinds 1 januari 2020 is het verplicht in Nederland om over een pinapparaat te beschikken die geschikt is voor contactloos betalen. Sindsdien zijn er vele pinapparaten vervangen omdat veel winkeliers beschikten over een pinapparaat dat daar niet klaar voor was. Ook dit soort innovaties kunnen er dus voor zorgen dat een pinapparaat vervangen moet worden. Om te controleren tot wanneer uw pinapparaat gecertificeerd is, kunt u op onze informatiepagina kijken.
Met onze beoordeling van 9.4/10 is Pintip al jarenlang de hoogst gewaardeerde pinleverancier van Nederland.